Kirken

Aagerup kirke

Jeg sad i Aagerup menighedsråd 1996-2008 http://www.kirkerupkirke.dk/ 
og jeg fortsatte yderligere nogle år i aktivitetsudvalget og juletræsudvalget.

Jeg har været med til at vælge to sognepræster og en præstevikar i Aagerup-Kirkerup-Hvedstrup pastorat samt to biskopper i Roskilde stift.

Jeg har været med til at arrangere den årlige sommerudflugt. Her er vi i Kalundborg.

St. Heddinge kirke (Sct. Katharina)

Jeg er døbt og konfirmeret i St. Heddinge kirke, som formentlig er bygget på Valdemar d. Stores tid. Den er enestående med sit 8-kantede skib, og dens forbilleder skal have været domkirken i Aachen i Tyskland og San Vitale Kirken i Ravenna i Italien, men også kirken i Ottmarsheim i Frankrig, nær Rhinen og grænsen til Tyskland, har været nævnt som muligt forbillede. Den er Danmarks eneste 8-kantede middelalderkirke. Frederiksberg kirke og Nyord kirke er også 8-kantede, men de er ikke fra middelalderen. 

Der er indvendige løngange i muren rundt om koret, som bl. a. fører op til Klintekongens kammer samt munkegangene.
Indtil for få år siden stod Nordeuropas største hængebøg foran kirken, men den blev desværre fældet.


Himmelev kirke

Min nuværende sognekirke er Himmelev. Men det er desværre ikke meget jeg hidtil har nået at komme der, for det meste af tiden jeg har boet her har verden mere eller mindre været skruet ned på lavt blus pga. corona.

Men det bliver nok her på kirkegården jeg engang skal ligge, når den tid kommer . Her ligger min gode ven og rejsekammerat Per Brøns. Og her ligger også mit store forbillede hvad angår rejser, Hakon Mielche.

Trekroner kirke

I Himmelev sogn er der desuden den helt nye Trekroner kirke. Udefra ligner den bare en kedelig betonbygning, men med en hyggelig gammeldags klokkestabel.

Roskilde domkirke

Danmarks fornemste kirke, Roskilde domkirke har altid været min domkirke. Her har jeg overværet flere præster blive ordineret.
Det er bare trist at kirken på det seneste er blevet belastet af at dronningen har udset sig et rædselsfuldt kitschet gravmæle med racistiske overtoner.

Sankt Lucius er domkirkens skytshelgen.

Kalkmalerier

Det er interessant, når man er på tur rundt i landet, at studere kirkernes kalkmalerier. Her har vi en enestående kulturskat i mange af landets kirker. En af de lokale kirker her i pastoratet, Kirkerup, har nogle af Sjællands mest interessante kalkmalerier.

Her har vi syndefaldet. Adam er blevet udstyret med en gevaldig 'skinke', og Eva har fået to højrefødder.

Her er en side med billeder af mange af Danmarks kirker:

Den svenske vold-arki-tægt Helgo Zettervall

I Sverige huserede for omkring 150 år siden den selvglade kirkearkitekt Helgo Zettervall. Han havde samme anstrengte forhold til middelalderarkitektur som vore dages danske bøhtosser har til nummerplader. Han bildte sig ind at han kunne tillade sig at "inddrage" gamle historisk værdifulde middelalderkirker.
Han var især aktiv i Skåne, som  på den tid havde en stor befolkningstilvækst og derfor fik brug for større kirker, og hvor han så rev en del historisk særdeles værdifulde middelalderkirker ned og erstattede dem med sine egne Tivoli-katedraler. Disse kan i og for sig være festlige nok i det skånske landskab, men han skulle have bygget dem et andet sted i byen og ladet de gamle kirker blive stående som kulturminde.
En af de skånske byer som har fået 'fornøjelsen' af Zettervalls Disney-katedraler er Asmundstorp lidt udenfor Landskrona.

Noget lignende har fundet sted i Danmark, omend i noget mindre omfang.

Zettervall har også haft nallerne i Egeskov slot på Fyn, men her lykkedes det ham kun at forvolde begrænset skade sammenlignet med steder i Sverige.

Herluf Holdt 27.08.2018 05:48

Enig i at Asmundtorp kyrka er en Tivoli-katedral. Er selv en stor hader af Helgo Zettervall. Denne kirke er dog ikke tegnet af H.Z., men af Gustaf Hermansson.

| Svar

Nyeste kommentarer

16.06 | 09:57

Hej Carsten
Jeg har fundet en gl. nummerplade på et husmandsted i Odsherred, Sort emalieret med hvid skrift. CL 1543

Hvad har den siddet på af køretøj ?

20.05 | 08:48

Hej, jeg kan se at du er chauffør på Indkøbsbussen
Hvordan kan min far kommer med på indkøbstur? Hvem skal han kontakte?
På forhånd tak
Vh. Annemette

20.04 | 13:35

Hvor kan man købe monteringsskruer til sorte historiske nummerplader med firkanter hoved, der sættes i glideskinnerne bag på nummerpladen ?

16.02 | 07:36

Jeg har en gammel gul nummerplade til en motorcykelforskærm S9013, stort set fejlfri. Har den nogen værdi