Interessen for traktorer

Her har traktor- og nummerpladenørden fundet en traktor på Bornholms Traktormuseum Grubbegaard ved Pedersker med en gammel bornholmsk traktornummerplade.

Selvom jeg aldrig selv har været beskæftiget ved landbruget har jeg altid interesseret mig for traktorer. Jeg kom en del hos min gamle skolekammerat ved Stevns Klint og kørte med hans Fiat 415 fra 1967, HH70648.
På et tidspunkt solgte han traktoren, og den havnede til sidst i en samling hos en traktorsamler på Falster.

Min tidligste oplevelse med traktorer var hos min familie på Midtfyn i 50'erne og begyndelsen af 60'erne.
På gården havde de en grå Ferguson fra 1954.

Endnu i 80'erne var dette et almindeligt syn i det danske landskab: en traktor med lokal grøn cirkelrund nummerplade på almindeligt markarbejde. Men tiden har været hård, også ved de lokale traktornummerplader. Nogle få er blevet evakueret, men da Danmark er et land i stærkt kulturelt forfald er langt de fleste gået til spilde, fordi uvedkommende har forgrebet sig på dem.
Her er en af de få der er tilbage.

Køges dieseltraktorer

Dengang der endnu kørte en masse køretøjer med lokale nummerplader, noterede jeg systematisk alle dieselunderserier som jeg så i trafikken, og på den måde fik jeg mange kredses grønne diesel traktorserie. I de senere år har jeg systematisk søgt på alle tilgængelige numre på de elektroniske opslagstjenester, og har herefter fået alle kredses dieseltraktorserie - med undtagelse af Frederiksberg, Nordre Birk, Køge og Pandrup. 
Hvorfor har jeg ikke set nogen traktorer med nummer i dieselserien, når nu Køge var en af de nærmeste nabokredse i min barndom? I 70'erne kørte jeg endda flere gange rundt på mange små veje på Køgeegnen i håb om at se en dieseltraktor med lokalt nummer et eller andet sted på marken - men forgæves. Heller ikke på de elektroniske opslagstjenester er der et eneste diesel traktornummer fra Køge, mens der fra alle andre tilsvarende kredse er adskillige. Hvorfor er der tilsyneladende ingen dieseltraktornumre fra Køge?
Men nu er mysteriet blevet løst. I Køge var man i den enestående situation at både benzin- og dieseltraktorer havde fælles nummerserie, nemlig 'benzinserien' AY 70000-73999. Indenfor denne serie kan man finde 37 traktornumre, hvoraf de 24 er diesel og de 13 benzin.
Denne Porsche til traktortræf i Slagelse er på benzin, men kunne for nummerets skyld lige så godt have været på diesel.

Fergusonmuseet i Glud

Jeg har besøgt Fergusonmuseet i Glud mellem Horsens og Juelsminde.
Museets vartegn er denne traktorpyramide med 30 Ferguson traktorer. Den er betydelig pænere, og ikke nær så politisk korrekt som den rædselsfulde øjebæ der står på Høje Taastrup station.

Traktortræf

Jeg har besøgt en del traktortræf rundt omkring, bl. a. i Slagelse.
Den sønderjyske nationalsport ringridning dyrkes her på traktor.

...Marienlyst på Falster.
En Bukh 1960 fra gården Sofiehøj i Holeby.

...Anneberg ved Nykøbing Sj.
En Bukh 1964 med lokalt nummer fra Odsherred.

...Birkendegaard i Værslev v. Kalundborg, hvor min far legede som dreng i 20'erne.

...og på Fergusonmuseet i Glud.
Ferguson med originale sorte nummerplader fra Falster. Den har næppe været anvendt i landbruget, måske i Gedser færgehavn.

...Landskrona.
Bolinder-Munktell. Svenske traktorer har kun nummerplade foran, og havde derfor kontrolmærkatet her foran. Oprindelig havde de normalt kvadratisk nummerplade. Nu er man gået bort fra både kontrolmærkat og kvadratiske nummerplader i Sverige.

...og Gütersloh i Tyskland.
En traktor - som deler navn med en tidligere dansk statsminister (som ikke fejede noget ind under gulvtæppet) - med Wechselkennzeichen, dvs. nummerplader til klassiske køretøjer, som i princippet fungerer på samme måde som faste prøveplader, de kan flyttes rundt på uindregistrerede køretøjer efter behov.

Traktorer i færgehavne og på småøer

Mange små færgeoverfarter har traktorer til at trække vogne med bagage om bord på og i land fra færgen. Jeg husker at Søby-Faaborg overfarten havde en Ford OR 75.800, og Svendborg-Ærøskøbing overfarten havde ligeledes en Ford OR 75.840.
Her er vi i Stigsnæs færgehavn. En International EK83390.

Denne Massey-Ferguson TM723 vil med garanti ikke møde andre indregistrerede køretøjer når den er ude og køre. For den er det eneste motorkøretøj på Christiansø.

På den lille Tunø mellem Samsø og Jylland vrimler det med traktorer med nyere nummerplader.
Der er dog også en Massey-Ferguson med grøn emaljeplade BD6344.

...og en anekdote

En bondemand havde omkr. 1950 investeret i en Ferguson til afløsning for sine heste. Første gang han var ude og køre på den, og skulle bremse, sagde han prrrrr!!! - hvorefter han kørte lige ind i siden på en bus 😀.

Carsten 20.06.2016 16:09

Der er nok ikke store chancer for at finde ejeren. Det kan man ikke finde på nogen opslagstjenester, og de fleste gamle kartoteker over nummerplader er gået tab

Svend Jørgensen, Brande 20.06.2016 08:51

Hej.
Grøn nummerplade med nummeret UA 70732.
Kan man finde ud af hvem ejeren var ?
Mvh

| Svar

Nyeste kommentarer

16.06 | 09:57

Hej Carsten
Jeg har fundet en gl. nummerplade på et husmandsted i Odsherred, Sort emalieret med hvid skrift. CL 1543

Hvad har den siddet på af køretøj ?

20.05 | 08:48

Hej, jeg kan se at du er chauffør på Indkøbsbussen
Hvordan kan min far kommer med på indkøbstur? Hvem skal han kontakte?
På forhånd tak
Vh. Annemette

20.04 | 13:35

Hvor kan man købe monteringsskruer til sorte historiske nummerplader med firkanter hoved, der sættes i glideskinnerne bag på nummerpladen ?

16.02 | 07:36

Jeg har en gammel gul nummerplade til en motorcykelforskærm S9013, stort set fejlfri. Har den nogen værdi