Diverse

Ampelmann

DDR havde sin legendariske Ampelmann - den lille grønne mand i lyssignalet som går over vejen med meget energiske skridt. Han er blevet kult som symbol på DDR - ligesom Trabanten.

Fredericia har også fået sin særlige "Ampelmann" i form af en "Landsoldat". Han står pænt stille og venter for rødt med geværet (m. opplantet bajonet!) ved fod...

...og går over vejen for grønt med gevær over skulderen.

Jeg har ladet mig fortælle at Odense også har en særlig Ampelmann, her er det selvfølgelig H. C. Andersen - hvem ellers - der går over vejen med høj hat og stok. Hvem kunne man mon forestille sig som Ampelmann i Roskilde? Måske Gustav Wied med fipskæg?

Julemandens postnummer

Som bekendt er der flere julemænd. Bl. a. en i Finland, en på Nordpolen, en på Grønland og en i Canada.

I Storbritanien og Canada består postnumrene af en blanding af bogstaver og tal. I Canada efter formlen A1A 1A1. Hvis man vil skrive til Julemanden - den Julemand der bor i Canada - er postnummeret H0H 0H0 😉 .

Den julemand der bor på Grønland har postnummeret 2412 (datoen for juleaften) selvom de grønlandske postnumre ellers begynder med 39.

Mainzelmännchen

Til mine tidligste oplevelser med at se tysk tv tilbage i 70'erne hører »Die Mainzelmännchen«. Det var nogle små sjove mænd som optrådte som en slags pauseklovne imellem udsendelserne.  Navnet er en sammenblanding af Heinzelmännchen - nogle små overnaturlige væsner fra Köln i den tyske folketro - og byen Mainz, hvor tv-stationen ZDF har til huse.

Jeg husker en episode hvor die Mainzelmännchen sidder bænket omkring bordet i køkkenet parat til at spise, og en af dem står ved komfuret og bager pandekager. Da en pandekage bliver vendt i luften falder den ikke ned på panden igen, men giver sig til at baske ligesom en fugl og flyve af sted. Man venter så at den vil flyve hen og lægge sig på en af tallerknerne, men det gør den ikke. Den flyver ud gennem det åbentstående vindue og forsvinder i det fjerne. At se deres ansigtsudtryk da den fløj ud af vinduet var et syn for guder 😀.

Hummel Hummel

Hamburgs maskot er originalen Hans Hummel (1787-1854) som var vandbærer af profession. Han ses overalt i bybilledet i mange forskellige farver, bærende på sit åg med sine to vandspande.
Byens gadedrenge råbte »Hummel Hummel« efter ham på gaden, og Hummel, der var noget hæmmet af sine spande, kunne ikke andet end at svare »Mors Mors«, hvilket på plattysk betyder noget i retning af »rend mig i røven«.
»Hummel Hummel« er blevet en særlig slangagtig Hamburg-hilsen, og folkeviddet har udlagt bogstaverne på nummerpladerne HH som Hummel Hummel.

Andre morsomme udlægninger af HH på nummerpladerne i Hamburg er »Halbhirn« (halvhjerne) eller »Hanseatische Hofnarren«.

»Die Bremer Stadtmusikanten«

Som barn var »Die Bremer Stadtmusikanten« et af mine yndlingseventyr blandt Grimms eventyr. Det handler om fire dyr, et æsel, en hund, en kat og en hane der er blevet kasseret af deres ejere. De slår sig sammen og beslutter at drage til Bremen for at blive bymusikanter.
På vejen kommer de forbi et hus hvor der bor nogle røvere. De stiller sig op på ryggen af hinanden for at kunne kigge ind ad vinduet, pludselig braser de gennem vinduet, og røverne flygter forskrækket. Dyrene slår sig ned i huset og gør sig til gode med røvernes gode mad, hvorefter de lægger sig til at sove, katten i kakkelovnskrogen, hunden bag døren, æslet ude på møddingen og hanen oppe på hanebjælken.
Senere vover en af røverne sig tilbage, han tror i mørket at kattens øjne er gløder fra komfuret og vil tænde en tændstik, men katten kradser ham med sine klør, hunden bider ham i benet, og æslet sparker ham. Oppe på hanebjælken sidder hanen og galer kykkelikyyy. Han styrter tilbage til de andre røvere og fortæller at han er blevet kradset af en gammel heks ved komfuret, stukket med en kniv af en mand der stod bag døren, og slået med en kølle af en mand udenfor huset, og oppe på taget sad dommeren og skreg: »Bring mig den røver, bring mig den røver!« Røverne tør herefter ikke vende tilbage, og dyrene bliver så boende i huset til deres dages ende.

Foran rådhuset i Bremen står en statue at de fire bymusikanter - stående på ryggen af hinanden - og de er blevet byens vartegn.

Og når jeg nu læser det eventyr, så kommer jeg altid til at tænke på kommunalpolitikeren Torben »Hanegal« fra Roskilde, som gjorde en tragikomisk figur, da han blev gejlet op til at ville forbyde haner, fordi de galer, inden han kort efter blev dysset ned igen.

Motet og trafikplats i Sverige

Jeg har lagt mærke til, når jeg kører i Sverige, at en motorvejsudfletning - det der i Tyskland hedder et Autobahnkreuz eller et Autobahndreieck - i Göteborg-området heddet en motet, mens det tilsyneladende andre steder i Sverige hedder en trafikplats. Hvorfor anvendes dette ord motet tilsyneladende kun i Göteborg-området?

Nu er jeg blevet klar over at motet er bestemthedsform af mot, som kommer af at møde, altså et sted hvor veje mødes. Ordet er ikke specielt göteborgsk, men vestnordisk, men betegnelsen er blevet indført i Göteborg og omegn, op til Uddevalla. Man har her bl. a. motorvejsudfletningerne Lyckornamotet og Ramserödsmotet. Betegnelsen anbefales af det svenske sprognævn, men den er bare slået igennem sporadisk i Sverige.

Stednavnet Åmot, som findes flere steder i Sverige og Norge, betyder et sted hvor to åer løber sammen.

Vandalerne fik en lang næse

En svensker havde engang i 60'erne parkeret sin angiveligt meget rustne Volvo Amazon i Helsingør. Det var i den lokale svenske registrerings tid, hvor bilejerne selv skulle tilvejebringe nummerpladerne.
En primitiv dansk politibetjent kom forbi og fandt at bilen var i for dårlig stand, og glædede sig over en kærkommen lejlighed til at profilere sig. Som sædvanlig greb han til de fejeste midler for at "løse" problemerne. Han stjal nummerpladerne for at ødelægge dem! Skaden var dog ikke nær så stor som hvis det havde været et dansk nummerpladesæt det var gået ud over. Svenskeren behøvede blot at tage tilbage over Sundet, gå ind i det nærmeste ICA-varehus og købe et nyt sæt nummerplader med det samme nummer og montere dem på bilen.
Historien fandt vej til den danske presse, hvor den læstes med stor skadefryd.

Længe leve det ubehjælpsomme danske bureaukrati

På et tidspunkt brændte motorkontoret i Nykøbing Mors, hvorved ca. 1000 nummerplader gik tabt. Det eneste indlysende og rationelle ville have været at bestille nye erstatningsplader i stedet for de brændte. Men næh, nej. Det kunne systemet ikke finde ud af.  🤨 Det kunne kun forholde sig til at der var nok til lang tids forbrug, fordi de fastsatte maximumsgrænser for registreringer ikke var overskredet.
Så var der ikke andet at gøre end at indtaste numrene som udleverede, og oprette registreringer for ikke eksisterende køretøjer, og derefter skynde sig af afmelde "køretøjerne" igen. Men man måtte huske at notere at der var tale om afgiftsfritagne køretøjer, for ellers ville der blive udsendt opkrævninger for den korte periode de imaginære køretøjer havde været "indregistreret"!!!.

Jehovas Vidner. Nej tak!

Jeg hader Jehovas Vidner. De lusker rundt overalt og trænger ind alle vegne hvor de ikke har noget at gøre. De blander sig i alt muligt som ikke rager dem, og de vil belemre alle med deres værdiløse johovaspam (»Vagttårnet« og hvad de nu ellers kalder det). Og så er de oven i købet så feje, at de ikke tør spille med åbne kort. De tør aldrig sige direkte at de kommer fra Jehovas Vidner. De siger bare at de er kommet for at tale om Bibelen. På den måde vil de under falske forudsætninger tiltvinge sig adgang hos sagesløse ofre. Først når man går dem direkte på klingen, må de nødtvungent indrømme at de kommer fra Jehovas Vidner.

Jeg havde en kollega, hvis livs store ulykke var at hun var født som Jehovas Vidne. Jeg har altid syntes vældig godt om hende, og da jeg efter at have kendt hende i mange år engang tilfældigt fik at vide at hun var Jehovas Vidne, blev jeg meget skuffet. Jeg syntes hun var alt for sød til at tilhøre denne modbydelige sekt.
Hun blev angrebet af en kræftsygdom og kom i behandling. Hun ville sandsynligvis også kunne være helbredt, men den endelige helbredelse krævede blodtransfusion. Det ville hun også gerne selv have, men hendes modbydelige jehovasvin af en mand forhindrede hende i det. Så det endte i sidste ende med at koste hende livet at hun var så uheldig at være Jehovas Vidne.

Skæg bus

Her kører en af Arrivas busser rundt med et stort fjoget overskæg. Man skulle næsten tro man var i folkerepublikken Bordurien...

Hvis man kan sine klassikere, så vil man vide at Burdurien er en opdigtet østeuropæisk diktaturstat i Tintins univers. Diktatoren Plekszy-Gladz' overskæg - landets allestedsnærværende symbol - har en betænkelig lighed med Stalins overskæg. Og det ses overalt, i landets flag, på alle uniformer, på alle offentlige bygninger, det indgår som element i designet på bilernes front 😀, og det anvendes sågar som accent over nogle af bogstaverne i det borduriske alfabet. Borduriens hovedstad hedder Szohôd - med en kraftig overskægsformet accent over o'et 😀. Måske skulle man overveje, næste gang man skal lave alt det skægpjat, at lade busserne køre rundt i Rôskilde!

Bevingede ord

Og vi slutter med en serie bevingede ord, som nogle af verdens store statsmænd har udtalt.
Du  må ikke glemme Klaus Bondam - inden du går alt for meget amok i en "adfærdsregulerende" rus - at indtil for få generationer siden var bøsser som dig ofre for den "adfærdsregulering" som du vælter dig i.

Jeg er børnenes statsminister.

Jeg tør ikke gå ind for et forbud mod af skamfere små forsvarsløse drenge.

Lev med det.

Elisabeth 22.04.2015 03:02

Tak for dig og for din hjemmeside. Hvilken skøn ærlighed, kærlighed og humor

Carsten 18.10.2014 16:01

Den er med 100% sikkerhed hjemmelavet.

Rene 17.10.2014 19:42

Goddag Hr. Jørgensen
Jeg har en nr. plade som jeg ikke rigtig kan finde ud af om den er hjemmelavet eller den er original, håber du kan hjælpe mig

| Svar

Nyeste kommentarer

16.06 | 09:57

Hej Carsten
Jeg har fundet en gl. nummerplade på et husmandsted i Odsherred, Sort emalieret med hvid skrift. CL 1543

Hvad har den siddet på af køretøj ?

20.05 | 08:48

Hej, jeg kan se at du er chauffør på Indkøbsbussen
Hvordan kan min far kommer med på indkøbstur? Hvem skal han kontakte?
På forhånd tak
Vh. Annemette

20.04 | 13:35

Hvor kan man købe monteringsskruer til sorte historiske nummerplader med firkanter hoved, der sættes i glideskinnerne bag på nummerpladen ?

16.02 | 07:36

Jeg har en gammel gul nummerplade til en motorcykelforskærm S9013, stort set fejlfri. Har den nogen værdi