Der er noget fascinerende ved brandbiler

Mon ikke de fleste drenge på en tidspunkt har ønsket at blive brandmand. Og der er da også noget fascinerende ved brandbiler. Nogen har bevaret interessen for brandbiler livet igennem - en af de mest kendte er nok Søren Rislund (Monrad og Rislund).
Her St. Heddinges Volvo motorsprøjte fra omkr. 1964, HH 69.904.

Roskilde Stigeholdere

Jeg er medlem af Roskilde Stigeholdere, som holder Roskilde Brandvæsens gamle drejestige S1 kørende. Det er en Ford V8 fra 1937, den var i aktiv tjeneste lige til 1987 (!), og Stigeholderne blev dannet med det formål at redde bilen fra ødelæggelse.
Læs om bilens historie her: http://www.roskildestigeholdere.dk/Historie.htm
Den kører med brandvæsensnummerpladen S1, men har 'skyggenummeret' NJ 22 871.

Sternfahrt

Hvert andet år afholdes brandbiltræf (Sternfahrt) et sted i Europa, og Roskilde Stigeholdere deltager som regel med stigevognen. I 2011 var jeg før første gang med, og dette år fandt træffet sted i Frankfurt an der Oder og den polske by  Slubice på hver sin side af Oderfloden. Aldrig har jeg set så mange brandbiler samlet på eet sted.
Her deltager Stigeholderne i det traditionelle optog gennem byen, klædt i foreningens dragter,

...og her kører Stigevognen i optog gennem Frankfurt.

Et par tyske brandbiler, en Margirus fra Solingen og en Mercedes fra Wanne. Bemærk at den fra Solingen er indregistreret som historisk køretøj med alarmnummeret 112 som serienummer, og den fra Herne har gamle kredsbogstaver i DIN-skrift. Bemærk desuden sporvognen i baggrunden.

Odsherredsrally

I 2011 deltog vi også i Odsherredsrallyet.
Vi kørte op til Vig i Stigevognen,

...og kørte en dejlig rundtur i det skønne Odsherred.

Vollsjö Friv. Brandkår

Vollsjö Frivillige Brandkår i Skåne har også en Ford stigevogn som ligner meget Roskildes S1.
Den kører endnu med det gamle Malmöhusnummer M 17613, foruden det nye nummer XLU 960, og den deltager som regel hvert år i Thulinträffen for klassiske køretøjer i Landskrona.

Gundsø Brandvæsen

Gundsø var min hjemkommune, indtil den blev lagt ind under Roskilde.
Denne International fra Gundsø Brandvæsen står på Næstved Automobilmuseum.

Gentoftes S1

Også Gentofte kommune har sin drejestige S1, en Triangel fra 1937. Den var oprindelig stationeret på Gentofte brandstation, som var i brug indtil 1939, derefter overtaget af Civilforsvaret, som brugte stationen indtil 1984, og da stationen endnu lå som en velbevaret tidslomme blev den indrettet til museum. Og drejestigen S1 fik igen hjemme her. 
Bilen er kendt fra Arne Ungermanns tegning til »Palle alene i verden«.

Dansk Brandværnsmuseum i Oxbøl

Jeg har besøgt Dansk Brandværnsmuseum i Oxbøl. Dette museum lå tidligere i Århus, men der måtte det lukke, fordi der ikke var penge til at drive det videre. Omtrent samtidig åbnede der på en prestigefyldt adresse i det centrale Århus, i overværelse af dronningen og kronprinsen, et meget politisk korrekt museum ved navn ARoS. Det havde kostet over 300 mill. kr, og brandværnsmuseet kunne have været reddet for få hundrede tusind kr. Det var en selvfølge at de over 300 mill. skulle skaffes, men Anette Adamsen, enke efter brandværnsmuseets stifter Bertie Toré, måtte lukke sin mands livsværk på en sidegade i et industrikvarter i Åbyhøj - oven i købet indrettet i noget så politisk ukorrekt som en sporvognsremise - fordi de få hundrede tusind ikke kunne skaffes. Man skulle jo grumme nødig kunne beskylde det danske kulturliv for ikke at være ensrettet!

Senere har ildsjæle fået genetableret brandværnsmuseet i den lille vestjyske stationsby, men da det lukkede i Århus var det uden sikkerhed for at det kunne genopstå andetsteds.
Her en Bedford O stigevogn.

På brandværnsmuseet i Oxbøl står en Nimbus som har tilhørt Århus Brandvæsen. Den har eet-bogstav nummer udstedt før 1958 på en erstatningsplade udstedt mellem 1958 og 76 (tyndere stregtykkelse, pladen i design 1958's dimensioner, og ingen bolthuller i pladen). Men på Alm. Brand's hjemmeside er denne nummerplade fejlagtigt vist som et eksempel på en ny historisk nummerplade.
http://www.almbrand.dk/abdk/Privat/Forsikring/Forsikringer/BilOgBaad/Veterankoeretoejsforsikring/Mereomveteran/Historiskenummerplader/index.htm

Commer DS 69.042

Denne Commer - oprindelig fra Falck i Videbæk - kører endnu med sit oprindelige Skjern-nummer, og ses hvert år til div. træf.

De kommunale brandvæsener

De kommunale brandvæsener har ofte deres egne helt specielle nummerplader i eget design med sølvfarvet kommunevåben på deres afgiftsfri køretøjer. I systemet er de dog registreret under et 'skyggenummer' opbygget som et almindeligt bilnummer med bogstaverne KF og 5 cifre.
Her har vi en fra Trundholm i Odsherred. TB=Trundholm Brandvæsen og kommunevåben med Solvognen fra bronzealderen, fundet 1902 i Trundholm Mose.

Sønderjylland

I Sønderjylland er de kommunale brandvæsener organiseret på en helt speciel måde. De har rod i de gamle sognekommuner fra før 1970, og i det gamle Tønder amt har de nummerplader der både i design og nummerets opbygning efterligner tyske nummerplader. De har 'kredsbogstaver' efter de kommuner som blev dannet i 1970, og 'seriebogstavet' er en forkortelse for køretøjets kategori.
TDR=Tønder kommune, og M=Motorsprøjte. Miljøvogne har U som seriebogstav. Måske er det tyske så gennemført at U står for Umwelt (M var jo også i forvejen optaget af motorsprøjter).

Denne Mercedes fra Tinglev, motorsprøjte 6 (TGL M-6) tilhører nu Dragsholm Brandværnsforening.

Brandbil fra Aabenraa N 2190

Denne brandbil fra Aabenraa Brandvæsen har kørt med det samme nummer N 2190 kontinuerligt lige siden 1938, og den var i aktiv tjeneste lige til 1985. Imponerende.
Foran har den den originale vanteplade fra 1938...

...men bagfra er den ikke mindre interessant, for her har den en meget sjælden erstatningsplade design 1958.

Margirus fra Göteborg

Denne Margirus, som står på Speyer Trafikmuseum i Tyskland, blev leveret til Göteborgs brandvæsen i 1921, og den må have været indregistreret med et O-nummer.
Men da den har de nye svenske nummerplader må den have kørt i Sverige efter 1973.

Børge Nielsen 23.11.2017 13:18

Brabrand sprøjten fra 1851 kunne ses på Dansk Brandværnsmuseum i Aabyhøj
Den skulle efter sigende være kommet TIL Oksbøl, men det er den ikke.
Hvor er den så ??

C. Justesen 25.11.2015 11:26

Fra Carsten til Carsten.
Dejlige oversigter fra dine oplevelser gennem livet rundt om i verden.
En nummerplade du nok ikke kender er en KF-plade. Din mail ????

Carsten 25.11.2015 14:14

KF-numre er 'skyggenumre' for køretøjer med de særlige brandvæsensnummerplader.

Carsten P 08.08.2015 18:09

...ynder at komme forbi. Det er godt at vide at der er flere der sætter pris på bevarelsen af de flotte gamle brandkøretøjer. mvh. Carsten P

Carsten P 08.08.2015 18:08

... takket være ejeren af bygningerne kan museet stadig ses og vi prøver at lave nye tiltag. Sidste år var besøgstallet over 12000. Bland andet en del tyskere

Carsten P 08.08.2015 18:05

Hej Carsten. Fin hjemmeside og tak for beskrivelsen af museet i Oksbøl. Det er rigtigt at vi er nogle få der prøver at holde museet kørende....

Erik Madsen 08.06.2012 09:14

Hej Carsten.
Flot hjemmeside, som jeg fandt ved at Google Roskilde Stigeholdere. Jeg fandt også mine egne sider m.m. (emfoto43). Jeg er selv medlem af R.S.

| Svar

Nyeste kommentarer

16.06 | 09:57

Hej Carsten
Jeg har fundet en gl. nummerplade på et husmandsted i Odsherred, Sort emalieret med hvid skrift. CL 1543

Hvad har den siddet på af køretøj ?

20.05 | 08:48

Hej, jeg kan se at du er chauffør på Indkøbsbussen
Hvordan kan min far kommer med på indkøbstur? Hvem skal han kontakte?
På forhånd tak
Vh. Annemette

20.04 | 13:35

Hvor kan man købe monteringsskruer til sorte historiske nummerplader med firkanter hoved, der sættes i glideskinnerne bag på nummerpladen ?

16.02 | 07:36

Jeg har en gammel gul nummerplade til en motorcykelforskærm S9013, stort set fejlfri. Har den nogen værdi