Stumpemarkeder og veterantræf

Jeg besøger mange stumpemarkeder

Jeg besøger alle de træf for klassiske biler jeg har mulighed for. Først og fremmest de store danske stumpemarkeder i
Fredericia http://bilmesse-brugtmarked.dk/
Herning http://www.stumpemarked-herning.dk/?n=1  
og Nyvang Andelslandsby i Holbæk  http://www.andelslandsbyen.dk/  (indtil 2004 afholdt i Taastrup).

Der har været afholdt stumpemarkeder i Danmark i hvert fald siden 1971, men det er først i løbet af 90'erne at jeg rigtig blev opmærksom på fænomenet. Som så meget andet er det en idé vi har importeret fra USA - derovre kalder man det Swapmeet, mens tyskerne kalder det Teilemarkt, svenskerne kalder det Prylmarknad, og nordmændene kalder det delemarked.
I 80'erne og 90'erne havde jeg altid en times pause med bussen på Høje Taastrup station på søndagsvagterne. Så skete det, når jeg havde vagt den sidste søndag i april eller den første søndag i oktober, at jeg kunne se at der foregik noget ovre foran City 2, og så var jeg jo nysgerrig og skulle over og se hvad det var for noget. Dengang kendte jeg endnu ikke fænomenet stumpemarked, men jeg var med det samme klar over at det var noget overordentlig interessant der foregik. Og jeg gik rundt og kiggede på det så meget jeg kunne nå i den time jeg havde pause. Siden slutningen af 90'erne har jeg systematisk besøgt de store stumpemarkeder.

Markedet i Herning er dog i de senere år skrumpet mere og mere ind. For hvert år bliver flere og flere haller reduceret til en brøkdel af hvad det har været. Det skyldes efter sigende at skattefar har været på besøg og småligt uddelt bøder til - især tyske - kræmmere, som man ikke kan unde den fritidsfornøjelse.
Et par gange har jeg selv været med til at have en stand på Nyvang stumpemarked.

Endvidere har jeg været til stumpemarkeder i Ballerup, Hillerød, Græsted, Køng v. Vordingborg, Odense, Vissenbjerg, Aars, Landskrona, Höör, Markaryd, Örebro, Oslo, Ribnitz-Damgarten og Bremen.
Her er jeg til Østtræf på en gammel militærflyveplads i Ribnitz-Damgarten i det tdl. DDR. Det er et arrangement der er spækket med ostalgi, med meget totakts os og mange østbiler: Trabant, Wartburg, Lada, Moskvitch, Volga, Skoda, Tatra, MZ-motorcykler osv.

Der fik jeg også lejlighed til at få en flyvetur i dette gamle russiske Antonov militærfly.

Tre gamle A. P. Hansen-chauffører slapper af på aftægtsbænken ved den gamle smedie under et stumpemarked i Nyvang Andelslandsby.

På et stumpemarked i Sverige fik jeg lejlighed til at købe dette H-skilt. Sådanne skilte hang overalt langs de svenske veje fra 3.9.1967 og lang tid frem for at minde svenskerne om at holde til højre.
En del svenske bilmuseer har også et sådant skilt i deres nummerpladesamling.
Jeg var i Sverige flere gange mens der var venstrekørsel, men jeg nåede ikke selv at køre i venstre side derovre. Men jeg har selv kørt en del på de Britiske Øer, både i England, Wales, Skotland og Irland.

Youngtimertræf

Hver sommer igennem er der jævnligt Youngtimertræf flere steder i Danmark, fx. på Roskilde havn hver torsdag aften. Her kan man studere et utal af spændende biler og nummerplader. 
Se mange flere billeder her: http://www.youngtimer.dk/

Desværre er der undertiden nogen der misforstår konceptet, som er at fremvise historisk værdifulde køretøjer og nummerplader til glæde for seriøst interesserede. De skruer bissen på og kører væddeløbskørsel, laver dækafbrænding eller lader motorcyklerne stejle.

Motorboghandleren

Motorboghandler Hans Henrik Havsted er med sin gamle bogbus fra 1967 en velset gæst på de fleste stumpemarkeder.
http://www.dansktransportboghandel.dk/

Ole Beiner 09.11.2015 18:21

Til din orientering er det Damptromleklubben der afholder SWAPMEET på Nyvang,se WWW.Damptromleklubben.dk Mvh. Ole.

| Svar

Nyeste kommentarer

16.06 | 09:57

Hej Carsten
Jeg har fundet en gl. nummerplade på et husmandsted i Odsherred, Sort emalieret med hvid skrift. CL 1543

Hvad har den siddet på af køretøj ?

20.05 | 08:48

Hej, jeg kan se at du er chauffør på Indkøbsbussen
Hvordan kan min far kommer med på indkøbstur? Hvem skal han kontakte?
På forhånd tak
Vh. Annemette

20.04 | 13:35

Hvor kan man købe monteringsskruer til sorte historiske nummerplader med firkanter hoved, der sættes i glideskinnerne bag på nummerpladen ?

16.02 | 07:36

Jeg har en gammel gul nummerplade til en motorcykelforskærm S9013, stort set fejlfri. Har den nogen værdi